Når en person får hjertestop, er det sekunderne der tæller. Sekunderne før at en anden person begynder at yde hjertelungeredning eller bruger en hjertestarter, og før ambulancen bliver tilkaldt og kan tage sig af den tilskadekomne. Lokalt placerede og let tilgængelige hjertestartere kan gøre ventetiden kortere.

Når hjertet stopper med at slå, bliver der ikke transporteret ilt rundt i kroppen, og hjernen kan tage vedvarende skade. Derfor handler det om at yde hjælp så hurtigt som muligt. Med hjertelungeredning pumper man manuelt blodet rundt i kroppen, og derfor er det en effektiv måde at holde håbet i live. Men der er grænser for, hvor længe man kan yde den fysisk krævende form for hjælp.

En hjertestarter kan være en mere effektiv løsning, fordi den er i stand til at sætte hjerter, der er gået i stå, i gang med at slå igen. Hjertestarteren har en lille elektrisk motor, som kan yde et stød, der støder hjertet i gang.

Når man monterer hjertestarterens elektroder på patientens nøgne bryst, analyserer den automatisk hjerterytmen hos patienten. Hjertestarteren kan kun give stød, hvis der er tale om et reelt hjertestop. Det betyder, at førstehjælperen er sikker på ikke at kunne få stød ved et uheld.

Gør hjertestartere tilgængelige i dit lokalområde

Hvis vi skal fremme overlevelsesraten for hjertestop, handler det i høj grad om at gøre hjertestartere tilgængelige i alle afkroge af landet. Vi er kommet et godt stykke vej de seneste par år, men vi har stadig brug for, at lokale lægger mærke til, om de mangler en hjertestarter i deres område.

Hvis det er tilfældet, kan du enten kontakte myndigheder eller virksomheder i nærheden for at høre, om de kunne være interesseret i at sætte en hjertestarter op i lokalområdet.